• Anpassad gymnasieskola
  • Ämnesövergripande

Ett namn och rätten att säga vad man tycker

Påverka

Introduktion

I den här lektionen får ni arbeta med en berättelse och sekvenskort.

Syfte

Att bli medveten om och prata om rättigheter i barnkonventionen.

Mål

Att kunna reflektera kring barnkonventionen och samtala om ungas rättigheter efter sin förmåga.

Material och förberedelser

  • Gå igenom hela lektionen på förhand.
  • Förbered dator och projektor för bild och filmvisning (om film är med).
  • Förbered utskrifter av illustrationer: sekvenskort.
  • Berätta om rättigheter för eleverna
  • Här har du som lärare ett underlag för att prata om rättigheter i barnkonventionen med dina elever.

Om identitet

Du är en individ med en egen identitet. Det får ingen ta ifrån dig.

Du har rätt till din identitet. I det här sammanhanget innebär det i första hand att du har rätt att få ha och behålla ett namn, en nationalitet och dina familjerelationer.

Redan från det att du är liten har du rätt till ett namn. Men barnkonventionen säger ingenting om att du har rätt till en viss sorts namn. Det är upp till varje land att bestämma hur namngivningen ska gå till.

Du har också rätt att bli medborgare i ett land. Barn som har en förälder som är svensk medborgare får svenskt medborgarskap. I en del andra länder får man automatiskt medborgarskap i det land där man föds.

Du har rätt att få veta vilka dina föräldrar är, så långt det är möjligt. En del barn och ungdomar lever i krigssituationer som gör att de måste fly från sitt land. Om du flyr till ett annat land och förlorar delar av din identitet, till exempel ditt pass eller kontakten med din familj, ska du få hjälp av det land du kommer till att få tillbaka din identitet. Om du undrar över ditt ursprung ska du få hjälp att ta reda på det du behöver veta.

Ditt namn, nationalitet och familj är bara några delar av vem du är, av din identitet. Andra delar kan vara var du bor eller har bott, vem som har tagit hand om dig eller viktiga beslut som har fattats om dig. Ditt etniska ursprung, din religion och de språk du talar är också delar av din identitet.

Ofta pratar man också om att man kan skapa en egen identitet genom att lyssna på en viss musik, utöva en särskild sport, ha en viss klädstil eller tillhöra en viss grupp. Du är också fri att utveckla en egen identitet på det sättet. Du är en egen person och du har rätt att pröva dig fram till vem du är och vill vara.

Om rätt till inflytande

Barn och unga har rätt till inflytande över sina liv. Inte bara i familjen eller i skolan, utan också i till exempel bostadsområdet. Tyvärr är det inte så många beslutsfattare i kommunerna som försöker ta reda på vad barn och unga tycker i olika frågor.

Man kan ha inflytande inom kommunen på flera sätt. Ett sätt är att de barn och unga som använder en verksamhet, till exempel en fritidsgård eller en skola, får vara med och påverka den verksamheten.

Ett annat sätt är att försöka påverka politikerna och de beslut som politikerna fattar. Det kan till exempel gälla beslut om cykelbanor, hot om nedläggning av skolor, eller miljöfrågor. Ibland bjuder politikerna in unga i olika grupper till samråd. Men tveka inte att själv ta kontakt för att föra fram dina synpunkter.

Skolan är din arbetsplats

Som elev har du också rätt till inflytande över din utbildning. Skolan är din arbetsplats. Du ska exempelvis få vara med och planera och utvärdera den dagliga undervisningen.

I många klasser har man klassråd. Men det finns inga regler som säger att man måste ha det. Däremot står det i lagen att eleverna, tillsammans med läraren, ska diskutera frågor som är av intresse för dem.

Många skolor har elevråd. De för elevernas talan på skolan och arbetar för deras krav. Som enskild elev kan man vända sig till elevrådet och få hjälp.
Finns det inget elevråd på din skola kan du starta ett. I Sverige har vi föreningsfrihet. Det innebär att alla har rätt att vara med och bilda vilka föreningar de vill, så länge det föreningen arbetar för är lagligt.


Ni kommer att arbeta med följande:

  • Börja – Om barnkonventionen
  • Kolla – Kolla på filmen
  • Fortsätt – Arbeta med sekvenskort
  • Fördjupa – Berätta med bilder

Tipsa om lektionsmaterialet

Email Facebook Twitter