Lika mycket värda
Lika värde
Introduktion
I den här lektionen får ni arbeta med att para ihop rätt bild med rätt text ur barnkonventionen.
Syfte
Att bli medveten om och prata om rättigheter i barnkonventionen.
Mål
Att kunna reflektera kring barnkonventionen och samtala om ungas rättigheter efter sin förmåga.
Material och förberedelser
Gå igenom hela lektionen på förhand.
Förbered dator och projektor för bild och filmvisning (om film är med).
Förbered utskrifter av illustrationer: rättighetskort.
Berätta om rättigheter för eleverna
Här har du som lärare ett underlag för att prata om rättigheter i barnkonventionen med dina elever.
Om barns rättigheter
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska ha och gäller alla upp till 18 år som bor eller vistas i ett land. I barnkonventionen kallas alltså både barn och ungdomar för barn.
Sverige och övriga länder måste göra sitt allra bästa för att det som står i barnkonventionen ska bli verklighet. Till exempel måste Sveriges egna lagar och regler stämma överens med rättigheterna i konventionen. Sverige ska se till att barns rättigheter inte glöms bort utan respekteras överallt i samhället, varje dag. Regeringen ska också se till att både barn och vuxna får reda på vilka rättigheter barn har.
Om lika värde
Alla barn och unga har de rättigheter som står i barnkonventionen. Ingen får diskrimineras. Det spelar ingen roll vad du har för familj, vilket land du kommer ifrån, vilket språk du talar, vad du tror på, om du är tjej eller kille, om du är homo-, bi- eller heterosexuell, var i landet du bor eller om du har något funktionshinder.
I en av de viktigaste av alla svenska lagar, i en av grundlagarna, står det också att svenska staten ska motverka diskriminering. Förbud mot diskriminering finns inskrivet i flera av Sveriges lagar.
Om du har ett funktionshinder har du rätt att leva ett bra och värdigt liv, står det i barnkonventionen i en särskild artikel. Det betyder att landet måste göra allt det kan för att du verkligen ska kunna få dina rättigheter tillgodosedda på samma sätt som en person som inte har något funktionshinder.
Barnkonventionen har också en särskild artikel som lyfter fram skyddet mot diskriminering för barn i urbefolkningar och minoritetsbefolkningar. I Sverige gäller det de nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Men alla barn och unga som har ett annat språk än majoriteten, eller en annan kultur eller religiös tro, ska ha rätt att ha sitt kulturliv tillsammans med den grupp de tillhör. Man har också rätt att leva efter sin egen uppfattning och använda sitt eget språk.
Ni kommer att arbeta med följande:
- Börja – Om barnkonventionen
- Kolla – Arbeta med rättighetskort
- Fortsätt – Berätta om bilden
-
Koppling till centralt innehåll
\/ -
Handledning
\/ -
Stödmaterial
\/