Det gäller diskriminering, mobbning eller en kommentar i förbifarten. Ett rasistiskt skämt kanske viftas bort men för den som utsätts gör det jätteont.
Det kan kännas jobbigt att vara den som säger ifrån, precis som med all mobbning. Kanske ser man bara på eller spelar med. Om det är en vuxen som beter sig rasistiskt kan det kännas både svårt och läskigt att säga ifrån. Därför är det viktigt att du berättar för en vuxen som du litar på om du eller en kompis utsätts för rasism.
Stå upp för din kompis
Det är vuxnas ansvar att se till att inget barn behöver vara med om rasism. De ska ta barns upplevelser på allvar och kan behöva lära sig om rasism för att kunna ta tag i problemen. Men det finns saker som du också kan göra om du eller en kompis blir utsatt.
Om du själv inte är utsatt för rasism är det viktigt att du försöker bidra till att andra inte ska bli det. Du och dina kompisar kan till exempel förändra jargongen tillsammans om det är vanligt med rasistiska skämt. Du kan hjälpa din kompis som utsätts för rasism att säga ifrån och berätta för en vuxen. Du kan också agera i ditt digitala liv genom att till exempel anmäla rasistiska inlägg eller kommentarer.
För dig som utsätts för rasism är det viktigt att känna till dina rättigheter och att rasism och diskriminering är förbjudet. Du har rätt att vara trygg och vuxna i till exempel skolan eller din förening måste ta dina upplevelser på allvar.
- berätta alltid för en vuxen som du litar på.
- visa att din kompis som utsätts för rasism inte är ensam. Säg ifrån eller gå från platsen tillsammans.
- prata med en lärare om att ni behöver lära er mer om rasism och föreslå nolltolerans mot rasistiska skämt på skolan.
- anmäl rasistiska inlägg på sociala medier. Det kan du göra själv eller be en vuxen om hjälp.
- lär dig om dina rättigheter - det är din och dina kompisars rätt att inte utsättas för rasism!
- ta hjälp av en vuxen och gör en polisanmälan. Rasism är olagligt.