Rasismen i barns liv

Rasism på nätet

Sociala medier är en av de vanligaste platser där rasism finns.

Rasism, hat och mobbning på nätet är ett stort samhällsproblem som ofta drabbar barn och unga. Risken att bli utsatt är lika stor där som på skolgården. Så här har ett barn beskrivit det för Barnombudsmannen:

"Det följer med där barn och unga är. Där man har sitt sociala centrum, där finns också rasismen."

Känner du igen det? Det som händer i digitala livet fortsätter ofta i andra sammanhang, och tvärtom. Det som blir värre på nätet är att hat och kränkningar kan få mycket större spridning. Även om ett rasistiskt inlägg inte alltid är riktat direkt mot en person gör sådana delningar att fördomar sprids och olika grupper av människor kan känna sig kränkta och hotade. 

"Nånting litet som en kommentar kan påverka jättemycket."

Du har samma rättigheter på nätet

I sociala medier och på övriga internet gäller samma rättigheter och förbud som IRL. Det betyder att rasistiska bilder, filmer, memes och kommentarer är olagliga, precis som det är att dela sådana inlägg vidare.

"Människor vågar uttrycka sig mer på sociala medier. När barn säger saker där ser de inte hur personen som utsätts påverkas, t ex ansiktsuttryck som man lär sig av. Hade det varit ansikte mot ansikte hade de kanske tänkt till mer."

Det här kan du göra

Om du ser eller själv utsätts för rasism i sociala medier, visa det för en vuxen som du litar på. Tillsammans kan ni anmäla inlägget så att det plockas bort, blocka kontot och kontakta polisen som hjälper till att avvgöra om publiceringen är brottslig. Du har rätt att bli lyssnad på och vuxna har ett ansvar för att ta tag i dessa allvarliga problem. Det finns en guide på Näthatshjälpen  

Barn har rätt att vara trygga och inte utsättas för rasism eller andra kränkningar. Det gäller både IRL och på digitala platser.

Här kan du läsa mer om dina rättigheter

Gemenskap och kunskap i sociala medier

Flera barn har berättat för Barnombudsmannen hur sociala medier också kan vara en källa till kunskap om rasism, både i Sverige och andra länder. Det finns också grupper och konton där man kan finna gemenskap, prata om sina erfarenheter och få stöd av andra. Då blir sociala medier ett verktyg som är jättebra. 

Vad tycker du?
Upplever du rasism på nätet?
  • Aldrig
  • Alldeles för ofta
  • Inte så ofta
Upplever du rasism på nätet?
  • Aldrig 17%
  • Alldeles för ofta 67%
  • Inte så ofta 17%

Källor: Statens medieråd, Polisen, Barnombudsmannens rapport om rasism