Alla barn ska få må bra

Alla barn och unga har rätt till bra mat, rent vatten och annat som behövs för att växa och må bra. Det står i barnkonventionen.

Det är dina föräldrar som ska se till att du mår bra, eller om det är någon annan vuxen som tar hand om dig. Om de vuxna inte klarar det ska de få hjälp av samhället, till exempel socialtjänsten. När du är sjuk har du rätt att få bra vård på till exempel ett sjukhus.

En del barn och unga kan inte bo med sina föräldrar. Du kanske har det så? Det kan vara problem i familjen eller att någon vuxen mår dåligt.

Barn som inte bor med sina föräldrar har ändå samma rätt att må bra.

Om du bor på till exempel ett ungdomshem ska de vara snälla mot dig. Du ska också få hålla kontakt med din familj.

Om du är flykting och har kommit till Sverige har du rätt att få skydd och hjälp. Det spelar ingen roll om du kommit ensam hit eller tillsammans med någon vuxen.

När vuxna bestämmer saker om dig ska de göra det som är bäst för dig. Det gäller både dina föräldrar och andra vuxna, som jobbar i socialtjänsten eller på andra ställen.

Varje barn har rätt att leva. Därför får det inte finnas dödsstraff eller livstids fängelse för någon under 18 år. I barnkonventionen står det också att barn inte ska behöva svälta eller få smittsamma sjukdomar. Sverige ska också göra sitt bästa för att inga unga ska ta sina liv.

Om du har det jobbigt:
Vänd dig till rätt vuxen!