Du har rätt att ha en familj

Du som är barn eller ung har rätt att få växa upp i en familj. Den kan se ut på olika sätt och bestå av olika personer men ändå räknas som familj.

Som barn eller ung har du rätt till många viktiga saker. Att få bo i en familj är en av de viktiga sakerna – det är en rättighet. Du ska också ha en vuxen som har ansvar för dig tills du själv blir vuxen. Det kallas för vårdnadshavare.

Oftast är föräldrarna vårdnadshavare. Men det kan också vara någon annan vuxen. De ska se till att du får mat och kläder och har det bra. I barnkonventionen står det också att de vuxna ska ge dig råd om olika saker som är bra att lära sig.

Om din familj splittras

En del barn och unga bor med en av sina föräldrar. Mamma och pappa kanske är skilda. Om det är så har du rätt att träffa den förälder som du inte bor med. Inget barn får skiljas från sina föräldrar om inte barnet och föräldrarna vill.

  • Om du bor med en förälder ska du få träffa din andra förälder också.
  • Om mamma eller pappa sitter i fängelse ska ni få träffas ändå.
  • Om din mamma eller pappa bor i ett annat land ska du få träffa dem.
  • Om de har dött eller flyttat från Sverige har du rätt att veta vad som hänt.

Om föräldrarna inte kan ta hand om dig

Ibland kan vuxna bestämma att du inte ska få träffa en förälder. Till exempel kanske mamma eller pappa dricker för mycket eller mår dåligt inombords. Om de inte klarar att ta hand om dig kan någon annan vuxen få ta hand om dig i stället.

Om du skulle råka ut för något sorgligt, som att dina föräldrar dör, har du rätt att få komma till en ny familj. Eller så får du bo på något annat sätt som är bra för dig.

Tänk på att alla vuxna ska tänka på vad som är bäst för dig!
Om du har det jobbigt:
Vänd dig till rätt vuxen!