Du ska få säga vad du tycker

tjej med megafon
Det står i barnkonventionen att du har rätt att säga vad du vill och bilda dina egna uppfattningar. Bara du inte bryter mot lagen eller säger något som skadar någon.

En människa kan berätta vad hen tycker på många olika sätt. En del skriver vad de tycker i sociala medier. Andra går med i ett politiskt parti eller uttrycker sig genom att spela musik.

Du har rätt att säga vad du tycker, oavsett om en vuxen tycker att det är viktigt eller inte. Men du måste inte ha en åsikt. Ingen kan tvinga dig att avslöja vad du tycker eller tänker om något.

Vuxna ska lyssna på dig

I barnkonventionen står det tydligt att du har rätt att påverka sådant som rör dig. Om någon ska bestämma något som påverkar dig, har du rätt att få säga hur du vill ha det. Du ska bli tagen på allvar. Vuxna är tvungna att ta reda på din åsikt och ta hänsyn till den.

Du ska få vara med och bestämma mer ju äldre du blir. Men det är alltid den som är vuxen som är ansvarig.

Även små barn har rätt att säga vad de tycker och att bli tagna på allvar. Vuxna som pratar med barn ska anpassa sig efter hur gammalt barnet är.

Det är också viktigt att komma ihåg att du har rätt att tänka vad du vill. Du får tro på vilken gud du vill eller ingen gud alls. Du ska få känna efter själv vad som är rätt och fel om till exempel politik.

Du har rätt att gå med i en förening som håller på med något som intresserar dig. Du ska också få starta en förening, till exempel en klubb för datorspelare, om du vill. Dina föräldrar (eller den vuxen som har ansvar för dig) ska hjälpa dig om du behöver det.

Om du har det jobbigt:
Vänd dig till rätt vuxen!