Ingen ska få göra dig illa

en kvinna och en pojke går genom skolgården
Ingen får göra dig eller något annat barn illa. Du bestämmer över din egen kropp, dina känslor och dina tankar.

Enligt barnkonventionen har du rätt till skydd mot att folk slår dig, gör dig illa på annat sätt eller utnyttjar dig. Du har också rätt till skydd mot narkotika, eller "knark". Det är olagliga medel som är farliga för kroppen och som man blir beroende av.

Ingen får lura dig på pengar. Om du fyllt 13 år och har börjat jobba får jobbet inte vara farligt för dig. Det får inte heller göra så du inte kan gå till skolan. Det står i barnkonventionen och är till för att skydda dig så du kan få vara barn.

Både din familj och alla andra ska respektera att du har rätt till ett privatliv. Dina meddelanden, bilder, brev och dagböcker tillhör dig.

Andra människor ska inte sprida osanna rykten om dig eller prata illa om dig bakom din rygg.

Om du blir misstänkt för ett brott ska vuxna ändå behandla dig bra. Ingen ska säga att du är skyldig om det inte är bevisat. Du har rätt att få ditt fall avgjort i domstol. Det är där de vuxna bestämmer om du är skyldig eller inte. Du har rätt att få hjälp av en vuxen som är expert på brott.

Om du har behandlats väldigt illa eller till exempel varit med om krig har du rätt till all möjlig hjälp för att må bra igen. I Sverige har vi en regel som säger att barn och unga inte får vara med i krig. Varje ung människa har också rätt att skyddas mot tortyr, det betyder att bli plågad.

Barn får aldrig kidnappas eller säljas. Det är väl självklart, kanske du tänker? Ja det är det, men tyvärr så kan det hända ändå.