Viktigt att ta reda på fakta

Pojke som sitter och skriver
Du som är barn har rätt att påverka ditt liv. För att kunna göra det behöver du veta hur samhället fungerar. Du behöver helt enkelt fakta!

Enligt barnkonventionen har du rätt till information och kunskap. I information finns fakta som hjälper dig att få kunskap om hur saker funkar i världen. För att få kunskap har du rätt att få gå i skolan.

Fakta finns på massor av ställen. Du kan läsa böcker, kolla på internet eller ha en lärare som förklarar för dig.

Du har också rätt att sprida information, till exempel i sociala medier om du är tillräckligt gammal. Du ska också kunna bli intervjuad i en tidning eller vara med i tv.

Barn och ungas åsikter ska synas i medier – precis som de vuxnas åsikter.

Men kan man lita på allt som sägs i medier? Nej, allt är inte sant bara för att vuxna säger det på tv eller skriver det på internet. I skolan ska du få du lära dig att man alltid ska vara lite beredd på att det finns dem som luras på till exempel internet. Du kanske känner till ordet källkritik? Om du lär dig mycket i skolan blir du bra på att upptäcka när fakta är påhittad.

Medier ska skydda de unga

En del information kan vara dålig för dig. Det kanske är något som är för läskigt, eller något som gör att du blir ledsen eller kränkt. Barnkonventionen säger att medierna ska skydda barn från kränkningar och inte sprida sådant som inte är sant om barn och unga. Medierna ska också vara försiktiga när de intervjuar barn. Åldersgränser på bio är en annan sak som är till för att skydda dig.

Alla barn har rätt att få information och ta del av fakta som de förstår. Barn och unga som pratar ett annat språk än svenska ska kunna få information och material på sitt eget språk.

Du har rätt att vara med och påverka din situation!