Få information och bilda din egen åsikt

tjejer som sitter utanför skolporten
Hur ska du kunna påverka ditt liv om du inte har viktig fakta? Enligt barnkonventionen har du rätt att få information och kunskap och du ska kunna hämta fakta från olika håll.

För att få kunskap har du rätt att få gå i skolan. Medier spelar också en viktig roll. De ger barn och unga en möjlighet att uttrycka sig. För du har inte bara rätt att ta emot information, du ska också kunna sprida information och delta i medierna. Det kan vara på sociala medier, om du är tillräckligt gammal, eller att bli intervjuad i en tidning.

Fakta, som man kan få genom information, kan tyvärr också användas för att påverka människor på ett dåligt sätt. Allt är inte sant bara för att vuxna säger det på tv eller skriver det på internet. I skolan ska du få lära dig att man alltid ska vara lite beredd på att det finns dem som luras med fakta. Det är det som kallas källkritik. Om du lär dig mycket i skolan blir du bra på att upptäcka när fakta är påhittad.

Du har också rätt att skyddas mot information som kan vara skadlig för dig. Medierna ska skydda barn från kränkningar och inte sprida fördomar (saker som inte är sanna) om barn och unga. Medierna får inte utnyttja barn och de ska vara försiktiga när de intervjuar barn. Åldersgränser på bio är en annan sak som är till för att skydda dig.

Sverige ska se till att det finns böcker för barn och unga. Barn och unga som pratar ett annat språk än svenska ska kunna få information och material på sitt eget språk.

Kunskap ger makt att förändra

Om du ska kunna göra din röst hörd och få hjälp behöver du veta vilka rättigheter du har. Till exempel att alla barn har rätt att må bra och känna dig trygga. Och att alla barn har rätt att vara med och påverka sin situation.

Du kan kräva att dina rättigheter ska respekteras!

Har du det inte bra hemma? Eller är det något i skolan eller på fritiden som gör att du mår dåligt? Då är det särskilt viktigt att du har kunskap om dina rättigheter. Det ger dig en större chans att kunna göra att det blir bättre.

Ibland kan det vara svårt att förstå vad som står i tidningen eller vad de säger på tv-nyheterna. Ibland kanske medierna inte ens bryr sig om att berätta vad barn och unga tycker. Känner du så? Hör av dig till dem som gör tidningarna eller tv! Du har rätt att berätta för dem att de borde tänka mer på barn och unga. Det kanske inte blir bättre på en gång, men om fler säger ifrån får de vuxna svårare att strunta i de ungas åsikter.