Prata med en vuxen
Prata helst med en vuxen i din närhet, någon som du litar på och som kan lyssna. Det kan vara en förälder, en idrottstränare eller en släkting. Att prata med någon i din ålder är en bra början, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och ge dig den hjälp du behöver.
Ta hjälp av någon i skolan
Det ingår i skolpersonalens jobb att bry som om eleverna. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De är vana vid att hjälpa unga.
Om situationen är akut – ring 112
Om det är på kvällen och det är bråttom att prata med någon vuxen ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Personen som svarar kommer att se till att du får hjälp av polisen om du behöver det.
Kontakta socialtjänsten
En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor. Soc, som de kallas, lyssnar först på dig. Sedan försöker de prata med dina föräldrar för att kunna hjälpa din familj att få det bättre. Läs mer på hemsidan vad soc gör och hur du kontaktar dem.
Bris
Du som är 18 år eller yngre kan höra av dig till Bris, Barnens rätt i samhället. På Bris svarar kuratorer som är experter på att ge råd och stöd till barn som mår dåligt. Det går bra att ringa på 116 111, mejla eller chatta.
Rädda Barnens stödlinje
Kontakta Rädda Barnen om du har flytt till Sverige och känner dig ensam eller mår dåligt. De vuxna i telefonen pratar svenska, dari och engelska alla dagar. Några dagar kan du också ringa och prata på arabiska, pashto, somaliska och tigrinja.
Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är en chatt som är öppen för alla upp till 25 år. Hit kan du vända dig för att prata om vad som helst. De som svarar är själva unga och inte vuxna experter.
Din rätt i skolan
Till Barn- och elevombudet kan du höra av dig om du blir dåligt behandlad eller mobbad av andra elever eller vuxna i skolan.
Din rätt i skolan
Diskrimineringsombudsmannen, DO
Hör av dig till DO om du har blivit diskriminerad av till exempel en lärare. Diskriminering betyder att du blivit sämre behandlad eller kränkt. Det kan bland annat vara på grund av att du är tjej, har en funktionsnedsättning eller är född i ett annat land.
IVO, Inspektionen för vård och omsorg
Om du är missnöjd med din kontakt med socialtjänsten eller sjukvården, eller inte bor hemma, kan du kontakta IVO:s barn- och ungdomslinje. Du kan ringa, mejla eller chatta. Fråga om dina rättigheter eller berätta om något som är dåligt i din situation.
Sjukvårdsupplysningen 1177
Om du mår dåligt men inte vet vart du ska höra av dig kan du ringa 1177. De vuxna lyssnar på vad du har för problem och hjälper dig vidare till rätt ställe.
Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd
Hjälplinjens telefonjour hos 1177 erbjuder psykologiskt stöd om du mår akut dåligt.
UMO.se – ungdomsmottagning på webben
Hos UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. UMO är en webbplats för alla unga mellan 13 och 25 år.
Ecpat Hotline
Om du eller någon du känner till blir utnyttjad sexuellt.
Unga brottsofferjouren
För dig som har utsatts för brott, är vittne till brott eller är nära någon som varit med om brott.
Maskrosbarn
För dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger eller mår psykisk dåligt.
Barnens asylrättscentrum
För dig som är flykting och behöver juridisk hjälp om att söka asyl.
Föreningen Storasyster
För dig som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp och behöver hjälp och stöd.
Tjejjouren
Om du är ung tjej och behöver stöd och pepp.