Vänd dig till rätt vuxen

stängsel med skolgård bakom
Om du har det jobbigt kan det vara bra att prata med någon och få hjälp. Här kommer några tips om vart du kan vända dig.

Prata med en vuxen

Prata helst med en vuxen i din närhet, någon som du litar på och som kan lyssna. Det kan vara en förälder, en idrottstränare eller en släkting. Att prata med någon i din ålder är en bra början, men det räcker ofta inte. En vuxen kan ta ansvar och ge dig den hjälp du behöver.

Ta hjälp av någon i skolan

Det ingår i skolpersonalens jobb att bry som om eleverna. Kanske kan du prata med din lärare? Du kan också alltid vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog. De är vana vid att hjälpa unga.

Om situationen är akut – ring 112

Om det är på kvällen och det är bråttom att prata med någon vuxen ska du ringa 112 och berätta vad som har hänt. Personen som svarar kommer att se till att du får hjälp av polisen om du behöver det.

Kontakta socialtjänsten

En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor. Soc, som de kallas, lyssnar först på dig. Sedan försöker de prata med dina föräldrar för att kunna hjälpa din familj att få det bättre. Läs mer på hemsidan vad soc gör och hur du kontaktar dem.

Socialtjänsten

Bris

Du som är 18 år eller yngre kan höra av dig till Bris, Barnens rätt i samhället. På Bris svarar kuratorer som är experter på att ge råd och stöd till barn som mår dåligt. Det går bra att ringa på 116 111, mejla eller chatta. 

Bris

Rädda Barnens stödlinje

Kontakta Rädda Barnen om du har flytt till Sverige och känner dig ensam eller mår dåligt. De vuxna i telefonen pratar svenska, dari och engelska alla dagar. Några dagar kan du också ringa och prata på arabiska, pashto, somaliska och tigrinja.

Rädda barnens stödlinje

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppen för alla upp till 25 år. Hit kan du vända dig för att prata om vad som helst. De som svarar är själva unga och inte vuxna experter.

Jourhavande kompis

Din rätt i skolan

Till Barn- och elevombudet kan du höra av dig om du blir dåligt behandlad eller mobbad av andra elever eller vuxna i skolan.

Din rätt i skolan

Diskrimineringsombudsmannen, DO

Hör av dig till DO om du har blivit diskriminerad av till exempel en lärare. Diskriminering betyder att du blivit sämre behandlad eller kränkt. Det kan bland annat vara på grund av att du är tjej, har en funktionsnedsättning eller är född i ett annat land.

Göra en DO-anmälan

IVO, Inspektionen för vård och omsorg

Om du är missnöjd med din kontakt med socialtjänsten eller sjukvården, eller inte bor hemma, kan du kontakta IVO:s barn- och ungdomslinje. Du kan ringa, mejla eller chatta. Fråga om dina rättigheter eller berätta om något som är dåligt i din situation.

IVO

Sjukvårdsupplysningen 1177

Om du mår dåligt men inte vet vart du ska höra av dig kan du ringa 1177. De vuxna lyssnar på vad du har för problem och hjälper dig vidare till rätt ställe.

1177

Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd

Hjälplinjens telefonjour hos 1177 erbjuder psykologiskt stöd om du mår akut dåligt.

Hjälplinjens telefon

UMO.se – ungdomsmottagning på webben

Hos UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. UMO är en webbplats för alla unga mellan 13 och 25 år.

UMO

Ecpat Hotline

Om du eller någon du känner till blir utnyttjad sexuellt.

Ecpat

Unga brottsofferjouren

För dig som har utsatts för brott, är vittne till brott eller är nära någon som varit med om brott.

Unga brottsofferjouren

Maskrosbarn

För dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger eller mår psykisk dåligt.

Maskrosbarn

Barnens asylrättscentrum

För dig som är flykting och behöver juridisk hjälp om att söka asyl.

Barnens asylrättscentrum

Föreningen Storasyster

För dig som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp och behöver hjälp och stöd.

Föreningen Storasyster

Tjejjouren

Om du är ung tjej och behöver stöd och pepp.

Tjejjouren