Barn har rätt att få veta saker

ett barn tar en bok från hyllan
För att få ett bra liv behöver du förstå hur världen fungerar. Därför har du rätt att få veta viktiga saker! Det kallas att få information.

Vet du vad fakta är för något? Man kan säga att det är saker du får reda på. Det kan vara i en bok, på internet eller av en lärare. Fakta hjälper dig att få kunskap. Därför har du rätt att få gå i skolan.

Du ska också få berätta för andra om vad du fått reda på. Du kan berätta saker på till exempel Snapchat, om du har börjat använda sociala medier. Barn och ungas åsikter ska få synas på internet och på tv och i tidningar. Det är inte bara de vuxnas åsikter som får synas.

Men var lite försiktig. Allt är inte sant på tv eller internet. Det finns ett bra ord som heter källkritik. Det har du kanske hört om i skolan?

Källkritik är att man alltid ska kolla vem som skriver eller säger något, innan man tror på det.

En del information kan vara dålig för barn. Det kan vara något läskigt eller något som gör att du blir ledsen. Du som är barn har rätt att bli skyddad från sådant. Det ska de som jobbar på tv och tidningar tänka på. Åldersgränser på bio är också till för att skydda dig.

Alla barn har rätt att få information. Barn som inte kan svenska lika bra ska kunna få information på sitt eget språk.

Alla har rätt att kunna förstå världen och få ett bra liv!