Var med och bestäm om skolan

pappersbitar
Politikerna i Sveriges regering och där du bor bestämmer mycket om skolan. Men du och dina lärare har också rätt att säga till om något är dåligt.

Det finns regler för vad du och andra barn ska lära er i skolan. Alla skolor måste följa de reglerna. Men rektorn och lärarna får själva bestämma hur de vill lära ut saker till er. De kanske vill visa en film i stället för att skriva framme på tavlan?

Många barn känner att lärarna bestämmer det mesta. Så behöver det inte vara.

Du har också rätt att tycka till!

Om du tycker något är dåligt i din skola är det bra om du berättar det för din lärare. Om det inte blir bättre kan du gå och prata med rektorn.

Men det kanske inte blir bättre ändå. Då är det bra om du tar hjälp av en vuxen så ni kan ringa de som har hand om skolan. Ofta är det kommunen där du bor, men om du går i friskola är det styrelsen för skolan. Ring kommunen först så kan de se till att ni får prata med rätt person.

Om inte de heller lyssnar kan ni lämna information om det till en myndighet som heter Skolinspektionen. Skolinspektionen ser till att de som har hand om skolor följer reglerna. Om din skola inte har följt reglerna kan den tvingas ändra så det blir bättre.