Koll på våld

Vad vill jag säga till min kompis?

Läs och titta på film om vad barn har berättat att de vill säga till andra barn som är utsatta för våld.

"Prata med någon vuxen eller kompis som du litar på och tycker du att det är jobbigt att berätta själv för en vuxen kan du fråga om någon kompis vill följa med när du ska berätta."


"Du är superstark och du behöver fråga om hjälp ibland. När du väl får hjälp så kommer nog du må bättre och inte ha nån klump i magen eller nått."


 "Jag förstår att det är jobbigt att våga berätta det för någon. Man kanske älskar sin förälder som man blir utsatt av och inte vågar riktigt berätta för att man är rädd att man tas ifrån dem. Eller man kanske blir utsatt av någon elev här på skolan och kanske tycker att det är töntigt att berätta och kanske tror man blir ännu mer mobbad. Men oavsett vad tycker jag att du ska berätta ändå, våga ta det steget, våga berätta och jag kan lova dig att det kommer bli bättre. Våga stå upp för dig själv och våga göra din röst hörd."


"Det är inte ditt fel, skyll inte på dig själv. Det kanske är både jobbigt och svårt men försök att ta hjälp av någon och prata med någon så att våldet inte fortsätter. Allt kommer bli bra till slut".


"Du är inte ensam, du kommer att få hjälp. Våga öppna ditt hjärta med tankar och funderingar till en trovärdig person".


"Det inte är okej, vänd dig mot någon som kan hjälpa dig, var inte tyst".


"Det finns hjälp att få ta den hjälpen!"

Vad vill jag säga till min kompis?

utan tolkning syntolkat teckentolkat