Rasismen i barns liv

Dina rättigheter

Det är viktigt att känna till vilka rättigheter du har. Både barnkonventionen och andra svenska lagar finns för att skydda barn från rasism, mobbning och diskriminering.
Dina rättigheter enligt barnkonventionen

Alla under 18 år har samma rättigheter utifrån barnkonventionen. Barnkonventionen lyfter en rad olika rättigheter. Artikel 2 handlar om allas lika värde och ska skydda dig och alla andra barn från att utsättas för rasism. Det finns även andra rättigheter som kan vara bra att känna till. Här är några exempel. 

Lika värde
Den här rättigheten handlar om att inget barn får diskrimineras. Alla barn är lika mycket värda, och har samma rättigheter, oavsett vem en är.

Det betyder exempelvis att du ska ha samma möjligheter som alla andra barn att gå i skolan och att göra det du vill på fritiden. Ingen får behandla dig sämre på grund av din hudfärg, religion eller av något annat skäl. Om du blir behandlad sämre än andra på grund av detta kan det vara diskriminering. Du kan läsa mer om allas lika värde här.

Rätt att bli lyssnad på
Du har rätt att påverka sådant som rör dig.

Om någon ska bestämma något som påverkar dig, har du rätt att få säga hur du vill ha det. Du ska bli tagen på allvar.

Om du tycker att vuxna bestämmer saker som inte blir bra för dig har du alltid rätt att säga det, och bli lyssnad på. Det här gäller både i skolan och på din fritid. 

Rätt att vara trygg
Du har rätt att känna dig trygg och att skyddas från våld och andra kränkningar i alla sammanhang. Det gäller exempelvis i skolan, hemma och på nätet.

Ingen har rätt att vara rasistisk mot dig. Det är du som bestämmer vad som är okej eller inte. Det är alltid den som utsätter dig som gör fel – inte du!

Tips vad du kan göra när du är med om rasism

Vad säger andra svenska lagar?

Det finns flera lagar i Sverige som ska skydda människor mot rasism. Till exempel är både diskriminering och hets mot folkgrupp förbjudet. Det här är exempel på lagar som kan vara bra att känna till: 

Skollagen 

Skolan ska arbeta för att ingen elev utsätts för kränkningar eller diskriminering. Du har alltså rätt till stöd från de vuxna i skolan när du upplever rasism. 

Diskrimineringslagen 

Att man behandlas annorlunda än andra på grund av till exempel sin hudfärg eller religion kan vara diskriminering. Det är förbjudet enligt Diskrimineringslagen.

Brottsbalken

Om en rasistisk handling är olaglig kan det till exempel handla om hets mot folkgrupp. Då är det brottsbalken som gäller. 

Källor: Barnombudsmannen, Skolverket