Rasism

Vad är rasism?

Många barn upplever rasism i sin vardag. Rasism är när människor utsätts för kränkningar eller mobbning beroende på deras hudfärg, religion eller etnicitet.

Rasism bottnar i fördomar om människor och är mycket kränkande för dem som utsätts. Dessa fördomar sträcker sig långt tillbaka i historien och finns överallt i samhället även idag. Det kan handla om idéer och värderingar hos enskilda individer, eller strukturer i samhället. 

Rasismen tar sig uttryck som kränkningar, mobbning eller diskriminering. Det har du rätt att skyddas från. Det gäller i skolan och alla andra sammanhang.  

En kränkning kan vara fysisk, till exempel slag, knuffar och sparkar. En kränkning kan också vara verbal. Med det menar man nedsättande ord, till exempel skvaller, elaka skämt eller saker som skrivs på nätet. Diskriminering är när en person eller grupp behandlas annorlunda på grund av till exempel etnicitet eller religion. 

Rasism är till exempel
  • när någon kallar dig för saker, eller behandlar dig annorlunda, beroende av din hudfärg, vilken religion du tror på eller var du kommer ifrån.
  • när någon skämtar om din slöja eller din familjs bakgrund.
  • när den som inte passar in i normen blir misstänkliggjord på skolan eller ute i samhället. 
  • att få höra att man pratar bra svenska - trots att man är född i Sverige.

Om du eller en kompis utsätts för rasism tänk då på att alla människor har samma rättigheter och att rasism och diskriminering är förbjudet. Det finns lagstiftning om det. Att vuxna uttrycker sig rasistiskt gör det inte mer okej, tvärtom! De vuxna har ett ansvar för att alla barn ska känna sig trygga och att rasismen inte får ta plats i samhället. 

Barn har rätt att vara trygga och inte utsättas för rasism eller andra kränkningar. Det gäller både IRL och på digitala platser.

Här kan du läsa mer om dina rättigheter

De "små" kommentarerna 

Det finns ett uttryck för en slags rasism som ofta förklaras bort eller inte uppmärksammas alls. Ibland är vi inte ens medvetna om att vi säger något rasistiskt. Man brukar tala om ”mikroagressioner” (som betyder ungefär "små aggressioner") men för dem som ofta får höra sådana kommentarer skapar det en stor utsatthet.

Det kan handla om att någon vill känna på ens hår eller frågar varifrån man kommer på grund av ens hudfärg. Om man ofta utsätts för sådana kommentarer skapar det en stress och känsla av att inte passa in. Här har några barn beskrivit sina erfarenheter av sådan rasism: 

"Nån kommer och rör ditt hår utan att fråga."

"Om man åker in till stan måste man tänka på vad man ska ha på sig för att inte få blickar."

"Rent konkret kan det handla om att sättas i svenska som andraspråk trots att man är född i Sverige."


Rasism mot olika grupper

Rasism kan ta sig uttryck mot olika grupper av människor. Exempel på sådan rasism är afrofobi, anisemitism, antiziganism, islamofobi och rasism mot samer. 

Du kan läsa mer om dessa olika uttryck för rasism här eller på Forum för levande historia

Hur man behandlas kan bero på flera saker 

Det finns flera saker som spelar roll för hur vi blir bemötta av andra. Hudfärg och etnicitet kan vara en. Samtidigt kan rasismen ta sig olika uttryck för till exempel tjejer och killar, eller om man har en funktionsvariation.

Varje individs utsatthet och erfarenheter kan alltså se olika ut även om man tillhör en viss grupp. Det finns fördomar och normer som påverkar oss på olika sätt.

Fundera över olika slags rasism
Har du varit med om något rasistiskt?
  • Aldrig
  • Ofta
  • Någon gång
Har du varit med om något rasistiskt?
  • Aldrig 0%
  • Ofta 0%
  • Någon gång 0%