För dig som är trans eller funderar

Kontakt

Ljus i mörkret. Kollar mobilen. Logotyperna. Nattlampan. Tankar och idéer, som mal i skallen. /Oli
Om du vill veta mer om något som har med trans att göra, vill träffa andra unga i liknande situation som du eller behöver stöd och hjälp kommer här lite tips.
Information

Transformering.se
Transformering.se är en webbplats där det finns massor av bra information för dig som har funderingar som rör trans. 

https://transformering.se/

UMO.se
På webbplatsen UMO.se finns information om frågor som rör könsidentitet.

https://www.umo.se/jag/sexuell-laggning-och-konsidentitet/


 Att träffa andra

Att fundera på sin könsidentitet kan ibland kännas ensamt. Då kan det hjälpa att försöka hitta andra med liknande erfarenheter. På nätet kan du hitta många olika forum där du kan komma i kontakt med andra som har transerfarenheter eller funderingar. Det finns också flera föreningar som vänder sig till unga transpersoner. Här kommer ett par exempel: 

Transammans
Transammans är ett förbund för transpersoner och närstående med lokalgrupper över hela landet.

https://www.transammans.se/

RFSL Ungdom

RFSL Ungdom är en ideell organisation som arbetar för barn och unga hbtqi-personers rättigheter. RFSL ungdom skapar mötesplatser för unga hbtqi-personer och arrangerar allt från fikaträffar och filmkvällar till läger.

https://rfslungdom.se/

Fritidsgårdar för HBTQI-ungdomar

En del kommuner och ideella organisationer har särskilda fritidsgårdar/träffar för unga hbtqi-personer. Om du vill hitta en hbtqi-häng eller fritidsgård nära dig – kontakta kommunen där du bor eller någon av organisationerna ovan och se om de kan hjälpa dig.


Stöd och hjälp

Ungdomsmottagning

Om du känner att du vill prata med någon om din kropp eller om funderingar kring din könsidentitet kan du ta kontakt med en ungdomsmottagning. Här kan du komma i kontakt med ungdomsmottagningar över hela landet.

https://www.umo.se/hitta-mottagning/

Elevhälsan

Du kan också ta kontakt med elevhälsan på din skola om du behöver ha någon att prata med. Det kan vara exempelvis en skolsköterska eller en kurator.

Ungdomsjour

Om du behöver stöd och pepp kan du också vända dig till en tjej-, trans- eller ungdomsjour. Ungdomsjourer finns i hela Sverige och arbetar med att stötta och stärka barn och unga.

Ungasjourer.se


Övrigt

Till dig som är närstående till en ung transperson

Om du har någon anhörig som behöver information om trans kan det vara bra att ge dem RFSL Ungdoms folder Till dig som är närstående till en ung transperson. Den går att ladda ner gratis som PDF på RFSL Ungdoms webbplats.

https://rfslungdom.se/produkt/till-dig-som-ar-narstaende-till-en-ung-transperson/

Övriga kontakt-länkar

https://minarattigheter.se/om-du-har-det-jobbigt/