För dig som är trans eller funderar

Trans är vackert - transungdomar berättar

Trans är vackert
Läs vad andra transungdomar vill säga till dig som har funderingar.
Jag är din vän

Du kommer hitta människor som accepterar dig för den du är, som lyssnar och förstår, som stöttar och finns där. Ge aldrig upp, kämpa. Ibland kommer det kännas som rena rama helvetet men det är bara temporärt, jag kan lova det då jag själv varit där, det kommer bli bättre, du vet inte vem jag är och jag vet inte vem du är men jag är din vän och jag stöttar dig till hundra procent 

Kille, Ickebinär, 18-21 år

Du är inte trasig

Jag har så mycket som jag vill säga till unga transpersoner, men jag håller det kort. Du är inte trasig. Låt ingen säga till dig vem du är. Låt saker ta tid, men vänta inte i onödan. Ta saker i dina egna händer om du måste. När allt känns mörkt, vet att du inte är ensam. Vi är familj även om vi aldrig har träffats. Vi finns här om du behöver oss, och om du inte behöver oss, stötta någon som behöver dig.         

 Kille,18-21 år

Att vara trans är vackert och häftigt

Du är inte ensam. Du är så häftig och underbar och älskad! Att vara trans gör ont ibland, men det gör inte ont för att trans är dåligt eller att du är fel, utan för att samhället runt omkring inte är vana vid oss och hur vackra vi är. Vi skakar om normer och människan tycker att förändring är jobbigt. Men håll dig kvar, ta tag i min hand och så fortsätter vi ändå, fast det gör ont. Att vara trans är vackert och häftigt. Vi lär oss så mycket av varandra. Det finns alltid nya saker att lära sig, för det finns inte bara ett sätt att vara trans. Sjukvården, staten och samhället verkar tro det, men så är det inte. Det finns lika många sätt att vara trans som det finns transpersoner! Lyssna på vad du känner och tänker. Det är din kropp och det är ditt liv. Gör det som känns rätt för dig, och inte det som andra säger. Hitta andra transpersoner och trans-allys att hålla i handen och älska dig. Du är så bra, och jag älskar dig! 

Ickebinär, Agender, 18-21 år

Lita på dina känslor framför alla andras

Du vet vem du är, låt ingen komma i vägen, förälder eller liknande. Om någon pratar på ett sätt som låter som dom sörjer, ta inte åt dig, du är inte död, du kommer precis börja leva. Vet vem du är och stå på dig. Det gäller framförallt inom vården; stå på dig, stå på dig, stå på dig. Rätta när dom säger fel, be dom använda korrekta namn och pronomen, var inte rädd för att göra andra obekväma, det betyder ingenting i långa loppet. Var stark, ta på dig den starkaste rustningen du har, och ha rak rygg, mycket kommer känna som kritik eller motstånd, en del kommer tyvärr vara det, men om du aldrig sänker skölden och fortsätter skrika efter rättigheter och att bli behandla med rätt kommer du fram till slut. Det är ingen enkel väg, vården är hemsk och inte på transpersoners sida. Kom ihåg att du har fritt vårdval, om ett ställe behandlar dig dåligt har du rätten att få gå till ett annat. Dom kanske inte tvångssteriliserar transpersoner längre men deras metoder och anställda har samma förakt och oförstående som ledde till dom hemska lagarna från början. Lycka till.                                       

Kille,18-21 år