Barnkonventionen om rätten till en familj

Hand med legobitar
Du som är ung har rätt att få växa upp i en familj. Den kan se ut på olika sätt och bestå av olika personer men ändå räknas som familj.

Förutom rätten att bo i familj ska du också ha minst en vårdnadshavare, det är en vuxen som har ansvar för dig tills du blir 18 år. Oftast är en förälder vårdnadshavare, eller båda. Men om du inte bor med någon av dem kan det vara någon annan vuxen. Vårdnadshavarens viktigaste uppgift är att se till att du har det du behöver. Du ska få mat och kläder och kunna må bra. I barnkonventionen står det också att vårdnadshavare ska ge dig råd och ansvara för din uppfostran.

Om din familj splittras

Ibland kan det vara svårt att bo med hela sin familj. Mamma och pappa kanske skiljer sig och flyttar isär. Då är det bra att veta att du har rätt att träffa den förälder som du inte bor med. Barnkonventionen säger att inget barn får skiljas från sina föräldrar om inte barnet och föräldrarna vill.

  • Om du bor med en förälder ska du få träffa din andra förälder också.
  • Om en mamma eller pappa sitter i fängelse ska ni få träffas ändå.
  • Om din mamma eller pappa bor i ett annat land ska du få träffa dem.
  • Om en eller båda dina föräldrar har dött eller utvisats från Sverige har du rätt att veta vad som hänt med dem.

När föräldrarna inte kan ta hand om dig

Det kan hända att du som är ung inte får träffa en eller båda dina föräldrar, om det är nödvändigt för att du ska må bra. Till exempel kan det vara så att mamma eller pappa dricker för mycket. Eller de kan må så dåligt inombords att de inte kan ta hand om sig själva. Om en förälder inte klarar av att ta hand om sitt barn ska de få hjälp, till exempel med att sluta dricka om det är problemet.

I barnkonventionen står det att ett land ska hjälpa till när föräldrar inte bryr sig om sina barn eller inte kan ta hand om dem.

En del barn har inte kvar sin familj, till exempel om deras föräldrar har dött. Om du skulle råka ut för något sådant sorgligt har du rätt att få komma till en ny familj. Eller så får du bo på något annat sätt som är bra för dig.

Tänk på att alla vuxna ska tänka på vad som är bäst för dig som är ung!
Om du har det jobbigt:
Vänd dig till rätt vuxen!