Rasism

Rasism i samhället

Känner du oro över rasismen som finns i samhället? Då är det viktigt att komma ihåg att det finns många runt dig som vill att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Det finns politiker som vill det, vuxna på skolan, tränare, folk du ser på bussen, kompisar på skolan. Ja de allra flesta. Du är inte ensam! 

Trots det är många oroliga över den rasism som finns i samhället. Kanske har du hört diskussioner om vem som ska räknas som svensk eller känt dig utpekad och misstänkliggjord på grund av din bakgrund? Så ska det inte vara. 

Ingen har rätt att kränka dig!

Även om vi i ett demokratiskt land som Sverige har yttrandefrihet och rätt att tycka som vi vill, finns det tydliga gränser för hur vi får bete oss mot varandra. Rasism är aldrig någonsin okej! 

Du och alla andra barn har rättigheter och det finns lagar som förbjuder rasism. Ingen har rätt att kränka eller diskriminera någon annan. Här kan du läsa mer om dina rättigheter. 

Känslan att inte passa in

Så här har några barn beskrivit sina upplevelser av rasism i samhället: 

För mig är det mer viktigt med känslan än hur jag ska beskriva ordet. Det är känslan att känna sig annorlunda. Och att man inte passar in nånstans. Det känns nästan typ att man inte är som alla andra eller i alla fall inte som man ska vara. 

Eller att folk antar att du inte kan svenska eller att du inte vet vad det finns för lagar och regler. Att man blir nedvärderad.

Att vuxna säger ”alla är lika mycket värda” efterföljs inte. Det behövs mer!

Flera barn har också berättat för Barnombudsmannen hur den bild som media ger av platsen där de bor ibland spär på olika fördomar och hur det ökar känslan att inte vara del av ett samhälle. Känner du igen dig i dessa funderingar?

Om du behöver prata om din oro

När det händer saker i omvärlden som förstärker fördomar och gör dig mer utsatt för rasism, kom då ihåg att du har exakt samma rättigheter som alla andra barn. Du har rätt att vara trygg i skolan och ha det bra på din fritid. Du har rätt till samma drömmar och möjligheter. 

Det är bra att prata med en vuxen. Det kan vara någon du känner och litar på, eller så kan du höra av dig till dessa ställen och få stöd:

Bris

Du som är 18 år eller yngre kan höra av dig till Bris, Barnens rätt i samhället. Det går bra att ringa på 116 111, mejla eller chatta. På Bris svarar kuratorer som är experter på att ge råd och stöd till barn som mår dåligt. Läs mer om Bris.

Friends 

Du kan kontakta Friends med alla dina frågor som handlar om mobbning, ensamhet, rasism, skolans ansvar med mera. Läs mer om Friends

Rädda Barnens stödlinje

Kontakta Rädda Barnen om du har flytt till Sverige och känner sig ensam eller mår dåligt. De vuxna i telefonen pratar svenska, dari och engelska alla dagar. Några dagar kan du också ringa och prata på arabiska, pashto, somaliska och tigrinja. Till stödlinjen.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chatt som är öppen för alla upp till 25 år. Hit kan du vända dig för att prata om vad som helst. De som svarar är själva unga och inte vuxna experter. Mer info om jourhavande kompis.